Анна Київська та центр у Франції

Анна Київська або Анна Ярославна – донька Ярослава Мудрого та шведської принцеси Інгігерди, онука Володимира Великого, народилася в одній із наймогутніших монархічних родин свого часу. На думку різних істориків, дата народження Анни коливається між 1022 і 1032 роками.

Анна Ярославна залишила серйозний слід у французькій історії та заклала основу українсько-французьких відносин.

Анну назвали на честь останньої дружини Володимира Великого візантійської принцеси Анни Порфірогенети. У візантійській культурі це ім’я вже тоді було поширеним. Після появи Анни Київської у Франції і згодом завдяки хрестовим походам воно поширилося і Європою.

Княжна отримала освіту у Софії Київській, вивчала основи математики та астрономії, цілком можливо грецьку та латинську мови. Відтак у майбутньому приділяла особливу увагу книговидавництву та церкві. Здійснюючи внески королівського двору у розбудову релігійних осередків, вона заклала фундамент для розвитку духовності, культури й освіти Франції.

19 травня 1051 року вона вінчалася з французьким королем Генріхом І у кафедральному соборі Реймса, на півночі Франції.

Анна Ярославна залишила серйозний слід у французькій історії та заклала основу українсько-французьких відносин. Французи донині з великою шаною ставляться до першої відомої української «емігрантки».

Чому Санліс

Санліс – містечко розташоване у 40 км від Парижа. У добу правління Капетингів, Санліс був королівським містом, резиденцією французьких королів – Гуго Капета до Шарля Х.

Король Генріх І та королева Анна жили також у Санлісі. Незабаром після їхнього вінчання у пари народився первісток, довгоочікуваний спадкоємець трону – Філіп. Вважається, що саме Анна ввела моду на це грецьке ім’я у Франції. В історії численних французьких королів називали іменем Філіп.

У Санлісі пам’ять про королеву Франції витримала випробування часом. На знак вшанування постаті Анни Київської мешканці міста встановили їй пам’ятник біля входу в абатство Сан-Венсана.

За однією з версій, Анна просила у бога народження сина і пообіцяла у знак вдячності побудувати на честь святого Вікентія абатство. Королева виконала свою обіцянку: у 1060 року, коли Філіп посів трон після смерті батька, Анна, регентка семирічного короля, заснувала монастир Сан-Венсан (св. Вікентія). Абатство неодноразово перебудовувалося, і нині там розташований католицький ліцей.

У Санлісі пам’ять про королеву Франції витримала випробування часом. На знак вшанування постаті Анни Київської мешканці міста встановили їй пам’ятник біля входу в абатство Сан-Венсана.

В останні десятиліття постать Анни Київської почала притягувати до маленького містечка зацікавлених туристів та ентузіастів історії з усього світу. Перші українські шанувальники королеви Анни започаткували традицію щороку навесні проводити молебень за Анну.

Інформація про будівлю центру

Центр Анни Київської розташований в історичній будівлі 18 століття поруч із церквою Святих Бориса і Гліба, яку у вересні 2013 викупила Українська греко-католицька церква.

Цьому передував непересічний збір коштів, який почався із ідеї кількох людей українського походження створити осередок культурної дипломатії України на французькій землі. До цієї ініціативної групи увійшли митрополит Борис ҐудзякАнна Кантер, Вікторія Деллінжер, Стефан Дуніковський і отець Михайло Романюк, які згодом стали співзасновниками Центру Анни Київської. Запрошуємо ознайомитися детальніше з історією створення центру тут.

Впродовж 2019 року на території центру відбулися серйозні реставраційні роботи під керівництвом команди французьких архітекторів. Реставрація пройшла за кошти українських та канадських меценатів.

Віртуальна екскурсія 360 градусів

Центр Анни Київської у Франції запрошує на незвичайну екскурсію у форматі 360 градусів місцями, які пов’язують Україну та Францію через постать Анни Київської.

Через технології віртуальної реальності можна прогулятися історичними вулицями

Санлісу біля королівського замку, де жила Анна, та абатства Святого Венсана, яке вона заснувала у другій половині11 столітті.

У Софійському соборі, в якому майбутня королева провела своє дитинство та юність, глядачам відкривається унікальний вид на внутрішнє оздоблення. Під час зйомок у соборі проходили реставраційні роботи в центральному нефі, які дозволили піднятися на риштування під куполом та зблизька роздивитися мозаїку. Таку можливість зазвичай мають лише реставратори.

Історію Анни та цих історичних місць розказує співзасновниця Центру Анни Київської Вікторія Деллінжер.

Відео створене в рамках проекту за підтримки Українського культурного фонду «Розбудова Центру Анни Київської у Франції» та за сприяння Національного заповідника «Софія Київська», та доступне трьома мовами – українською, французькою та англійською. VR-відео демонструє зв’язок між історією та сучасністю, адже історична постать Анни Київської порушує актуальні питання сьогодення: міграція, ефективне лідерство та пошук шляхів до порозуміння.