Французько-українські зв’язки

Центр Анни Київської існує у Франції як важливе свідчення, що Україна стала частиною Європи ще тисячу років тому.

Ми долучилася до кола європейських народів ще в далекому минулому. У часи, коли Старий світ лише починав згуртовуватися, Київська Русь уже сталася як держава і активно взаємодіяла з європейськими країнами. Ми були і є Європою, і найкраще тому свідчення спільна історія та культура.

Саме тому центр активно проводить численні заходи – презентації, виставки, круглі столи та інше, та виступає осередком українства в Європі та сприяє розвитку україно-французьких зв’язків.

Анна Київська — це символ дружби між нашими двома країнами.

— Бріжит Макрон, перша леді Франції.

 

Центр співпрацює з французькими та українськими парламентарями, політиками і дипломатами.

 

Кожного року ми долучаємося до Днів пам’яті Голодомору і вшанування Героїв Небесної Сотні у Санлісі та Парижі.

 

У будівлі Центру проходять різноманітні виставки: французького фотохудожника українського походження Юрія Білака, стародавньої української вишиванки та інші, а також відбувся показ мод української дизайнерки одягу Оксани Караванської.

 

Центр організовує комплексні події: виставки та  презентаціяї книг “Українські мистці Парижу 1930 – 1939” з куратором проекту Вітою Сусак.  Франкомовна версія книги “Казимир Малевич. Київський період 1928-1930”, була презентована у рамках співпраці з українським видавництвом “Родовід” та французьким мистецтвознавцем Жан Клодом Меркаде під час інаугурації виставки “Малевич.Кольори України”.

 

Регулярно відбуваються концерти (до прикладу, під керівництвом диригента Кирила Карабиця, українських хорів з Франції, Канади, Великої Британії чи Нідерландів).

 

Презентації книг: французького історика і журналіста Антуана Аржаковського і Алена Гімоля.

 

Покази фільмів: українських режисерів Олександра Ткачука “Спадок Нації” чи Володимира Шпиньова “Майдан”